Skip to content

Tax agent cukai 2022

Seorang pengendali perniagaan kecil tax agent cukai Brisbane, Queensland, tanpa disedari telah menggunakan perkhidmatan Ejen Cukai (TA) tidak berdaftar yang menyerahkan penyata bagi pihak pembayar cukai dengan tuntutan tambahan dan tanpa kebenaran untuk perbelanjaan yang boleh ditolak. Didakwa bahawa bayaran balik yang besar telah dibayar ke dalam akaun bank yang sepatutnya TA yang kemudiannya memindahkan bayaran balik yang dijangkakan kepada pembayar cukai. Pejabat Cukai bertanggungjawab kepada pembayar cukai untuk jumlah keseluruhan dana yang dikembalikan dan telah tidak membenarkan semua potongan cukai yang dituntut dalam penyata cukai pendapatan 2007, 2008 dan 2009 pembayar cukai. Ini memerlukan pembayar cukai untuk membayar balik lebih $27,000 kepada Pejabat Cukai, sebelum penalti dan faedah telah dikenakan. Pembayar cukai menerima kira-kira separuh jumlah ini sebagai bayaran balik.

Penipuan yang didakwa berlaku dengan cara berikut. Ejen Cukai menyediakan penyata menggunakan perkhidmatan penyerahan diri elektronik ATO dan menasihatkan pelanggan jangkaan bayaran baliknya. Malangnya, banyak potongan yang didakwa juga tidak sah pada ketika ini dan meningkatkan kelayakan bayaran balik sebenar. Dia kemudian menambah tuntutan tambahan yang menaikkan bayaran balik dan meminta bayaran balik didepositkan ke akaun bank yang dikawalnya. Apabila menerima bayaran balik, dia memajukan kepada pelanggannya jumlah yang dianggarkan pada mulanya dan mengekalkan bakinya, beberapa ribu dolar setiap tahun, untuk dirinya sendiri.

Adalah difahamkan ramai lagi yang tertipu dengan cara ini. Polis sedang mencari penipu yang didakwa dan apabila ditangkap saya berharap dia didapati mempunyai semua rekod yang disimpannya daripada urusan cukai pelanggannya atau mereka akan hilang selama-lamanya untuk banyak tuntutan yang sah.

Bagaimanakah ini boleh berlaku? Beberapa faktor bertindak memihak kepada penipu tetapi ATO mempunyai sistem pemantauan yang mengesan penyalahgunaan sistem.

Australia mempunyai sistem cukai taksiran sendiri. Tiada apa-apa yang disemak sehingga suatu ketika selepas bayaran balik dikeluarkan dan kemudian terutamanya hanya kerana pulangan adalah berbeza dengan ketara kepada orang lain dalam industri atau pekerjaan yang sama.
Penyerahan elektronik terus ke Pejabat Cukai membolehkan Ejen Cukai yang tidak berdaftar untuk menyerahkan penyata untuk pelanggan.
Bayaran balik terus cukai ke akaun bank yang dinasihatkan secara elektronik.
Nampaknya adalah kedudukan Pejabat Cukai bahawa pembayar cukai harus mengesahkan bahawa TA didaftarkan dengan betul dan ini boleh dilakukan dengan carian mudah Ejen Cukai berdaftar melalui laman web Pejabat Cukai Australia (ATO). Kedudukan ini baik secara teori tetapi dalam dunia nyata sangat sedikit orang yang akan menyemak status seseorang yang mengaku sebagai Ejen yang diberi kuasa melainkan terdapat sebab untuk mengesyaki sebaliknya.

Australia mempunyai rejim Ejen cukai baharu sekarang. Hanya Ejen berdaftar dibenarkan mengenakan bayaran untuk penyediaan perkhidmatan percukaian dan mewakili pelanggan dengan ATO. Pelanggan yang menggunakan TA berdaftar kini mempunyai perlindungan terhadap ralat dan penyerahan lewat yang disebabkan oleh TA berdaftar.

Minta untuk melihat Sijil Ejen Cukai atau minta nombor berdaftar dan semak dengan daftar di laman web Pejabat Cukai Australia.

Moral untuk cerita ini ialah semak kebenaran Ejen Cukai anda, bertanggungjawab ke atas hal ehwal anda dan jika bayaran balik anda kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, ia mungkin benar. Juga ambil perhatian bahawa sebarang bayaran yang dibayar kepada TA yang tidak berdaftar bukanlah potongan cukai yang layak.

Memandangkan musim cukai Australia bermula 1 Julai, dalam masa kira-kira 3 minggu, ambil perhatian. Ketahui peraturan permainan yang mempengaruhi anda dan cukai anda.

Minimumkan liabiliti cukai anda dengan menggunakan Ejen Cukai yang berkelayakan dan berdaftar yang merupakan ahli badan perakaunan utama seperti The Institute of Chartered Accountants, CPA, NTAA atau ATMA. Semua badan ini memerlukan ahli menjalani pembangunan profesional secara berkala untuk mengikuti perkembangan terkini.

 

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.